בתחילת החודש התאגיד "פייסבוק" שינה את שמו ל"מטא" (META). אך שמות השירותים המקוונים של התאגיד – וואטסאפ ושאר הרשתות החברתיות לא השתנו.
על פי החברה, המטרה של המיתוג המחודש היא להבהיר שפייסבוק עברה לפרק הבא בחייה. כלומר, המטרה המרכזית שלה לא תהיה עוד הרשת החברתית שפרסמה אותה, אלא הניסיון ליצור "מטאוורס", מעין יקום במציאות וירטואלית שבו אנשים יסתובבו כדמות וירטואלית יצירת מחשב (אוואטר). בתוך העולם הזה יהיה ניתן לקיים שיחות, משחקים, כושר, עבודה, חינוך ומסחר. משקפי מציאות רבודה ומציאות וירטואלית, יאפשרו למשתמשים לצלול אל תוך היקום הווירטואלי הזה.
"המטאוורס הוא הפרק הבא של החברה. היא תשים את האדם והאנשים במרכז הטכנולוגיה" אמר צוקרברג. צוקרברג מאמין שזה העתיד של הרשת. וכך הוא מתאר את העתיד: "במטאוורס תהיה תחושת נוכחות, כאילו אתה נמצא שם עם אדם אחר או במקום אחר. תחושת נוכחות כזאת היא החלום האולטימטיבי של טכנולוגיה חברתית". לגבי שינוי השם הסביר צוקרברג כי השינוי נבע בין השאר מ"בלבול ומבוכה" שנוצרו מהעובדה כי שם החברה היה זהה למותג של אחת מאפליקציות המדיה החברתית.
אך נראה שיש מניעים נוספים שצוקרברג מסתיר. קודם כל, מבחינה תדמיתית, פייסבוק הופכת לאט לאט לשם רעיל, שנוא, בעייתי, ועמוס בפייק ניוז ובפגיעה בפרטיות – עד כדי כך שאנשים פשוט לא סומכים עליו. מכיוון שצוקרברג רוצה שאנשים יביעו אמון ויתחברו למטאוורס החדש שלו, הוא מנסה לנתק בינו לבין מותג פייסבוק ככל האפשר. סביר להניח שמבחינת צוקרברג זאת הדרך להסית את השיח מהשערוריות והבעיות של פייסבוק, ולנסות למתג את עצמו כמנכ"ל של חברה עם חזון לעתיד טכנולוגי חדשני ומלהיב, כזה שיעצב את העתיד.
בנוסף, יש כאן אינטרס עסקי מובהק. צוקרברג מוטרד מאוד מהעובדה שוואטסאפ והרשתות החברתיות האחרות הן אפליקציות שפועלות במערכות ההפעלה של אפל וגוגל ולמעשה תלויות בהחלטותיהן ונתונים לחסדיהן. וכבר יש תקדים: השנה אפל שינתה את מדיניות איסוף הנתונים שלה במכשירי אייפון, מה שפוגע בהכנסות של פייסבוק מפרסום.
פייסבוק רוצה להתנתק מהתלות שלה בפלטפורמות הטכנולוגיות של עולם המובייל, ולכן היא שואפת ליצור את הפלטפורמה הגדולה הבאה לתפיסתה – המטאוורס. שם היא תהיה הבעלים, היא תחזיק במערכת ההפעלה וכל החברות יהיו תלויות בה, ולא להפך.
אז מה הבעיה? החזון של מטא עדיין מעורפל, רחוק ותלוי באוויר. צוקרברג הולך בכל הכוח על החזון של מטאוורס – היקום הוירטואלי, על אף שברור שהפרויקט הזה שאפתני-עתידני מדי, והטכנולוגיה הנדרשת כדי להפיק אותו עדיין לא קיימת. המטאוורס כפי שהוצג באירוע המפתחים ובסרטוני החשיפה היה עשיר, צבעוני עם רזולוציה גבוהה ודמיונית – אבל הוא רחוק מאוד מהמציאות הקיימת. כדי להשיק את המטאוורס ברמה שהוצגה, יידרשו פיתוחים טכנולוגיים חדשים, שינויי נורמות חברתיות והרגלים חדשים של משתמשים. לא בטוח כלל שכל זה יקרה – ואם כן, לא בעתיד הקרוב.
You must be logged in to post a comment.